Cunoscut sub denumirea populară Zimbru şi sub numele ştiinţific Bison Bonasus Bonasus este un mamifer rumegător.
Zimbrul are corp masiv şi puternic atingînd la maturitate o greutate de 800-1000 kg, la mascul şi 500-700 kg la femelă, înalţimea la greabăn ajunge la 2,2 m iar lungimea trunchi+cap este în medie de 280 cm.
Zimbrul e animal sociabil, părînd a fi un animal paşnic în relaţia cu omul şi tolerant cu alte animale. Dar poate fi surprins şi cu ieşiri agresive imprevizibile, dovedind agilitate şi mare sprinteneală în ciuda masivităţii corporale.
În timpul sezonului de vegetaţie, în cadrul rezervaţiei se pot întîlni 2-3 cîrduri (8-12 exemplare în cîrd) formate din femele mature, viţei masculi şi femele cu vîrste sub 3 ani şi unul cel mult doi masculi conducători de cîrd.
Masculii maturi, puternici se întîlnesc izolaţi, trăind singuratici, cu mişcări greoaie dar sigure, dau impresia de putere, de şefi ai rezervaţiei.
"Zimbrăria Neagra'' din cadrul Ocolului silvic Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 100 de km de Bucureşti şi la 30 de km de Tîrgovişte şi Ploieşti
În Rezervaţia Neagra sunt acum 35 de zimbri, 16 masculi şi 19 femele, ce trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Toate cele 36 de animale au fost botezate cu nume care încep cu "RO".
La sfîrşitul anului 2009, zimbrăria s-a îmbogăţit cu patru noi exemplare. Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vîrstnic zimbru. Alţi zimbri poartă nume ca: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar "Robokap".
Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona geo-climatică de cîmpie înaltă a acestui animal. În 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbrii din ţară, dar şi cîteva exemplare din străinătate.
După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulţire şi transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii.
Biletul de intrare în rezervaţie este de doar 3 lei, iar cea mai bună oră de vizită este dimineaţa, pe la ora 10, când zimbrii vin să mănînce suplimentele de hrană.
Foarte faina prezentarea si foarte reusite fotografiile! Rezervatia aceasta este si pe lista mea de obiective de vizitat in viitorul apropiat. E foarte bine ca sunt multi zimbri si se pot face fotografii reusite. Cele bune, Cristina
RăspundețiȘtergereE foarte faina rezervatia, drumul este mai urat din cauza camioanelor ce transporta lemne. Mai este una (in afara de cea de la Hateg si cea de la Vanatori), noua, dar cu putini zimbrii la Intorsura Buzaului. Tot pe drumul dinspre Bucuresti spre Targoviste mai este o rezervatie de cerbi lopatari si mistreti dar pentru asta trebuie vorbit cu cineva de la Romsilva. Dar se merita
RăspundețiȘtergere