vineri, 27 iulie 2012

Podul lui Traian de la Drobeta Turnu Severin

Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între primăvara anului 103 şi primăvara anului 105 pe Dunărea de Jos, la est de Porţile de Fier, în apropiere de oraşul Drobeta-Turnu Severin. Pentru mai mult de o sută de ani a fost cel mai lung pod construit vreodată.
Era lung de 1.135 m (albia Dunarii măsura în acea zonă aprox. 800 m), lat de 14,55 m şi înalt de 19 m (de la nivelul apei).
 La capete a fost construit câte un castru păzit de soldaţi, din care relicve se văd şi azi pe ambele maluri ale Dunării. Podul era susţinut de 20 de piloni construiţi din blocuri de piatră, cărămidă, mortar şi ciment "pozzolana" rezistent la apă (adus din zona vulcanului Vezuviu).
Podul a fost funcţional până prin 271-272 când a fost distrus de împăratul Aurelian care a retras trupele imperiale din Dacia. 20 de piloni au fost vizibili în anul 1856 când Dunărea a atins un record de debit scăzut.
În 1906 Comisia internaţională a Dunării a decis să distrugă 2 piloni pentru că obstrucţionau navigaţia. În 1932, mai existau sub apă 16 piloni. În prezent mai există 12 piloni restul fiind probabil duşi de ape.

marți, 17 iulie 2012

Muzeul Satului Bănăţean - Timişoara

 Muzeul Satului Banatean este singurul muzeu cu profil etnografic din Romania care cuprinde centru civic al satului, format din Primarie, Biserica, Scoala, Casa Nationala (cu destinatie culturala) si Birt, in care se desfasoara majoritatea activitatilor cultural-educative si stiintifice.
 Alaturi de Casa Nationala, s-a amenajat o scena in aer liber unde, in perioada estivala, se desfasoara in fiecare duminica "hora satului" precedata de spectacole etno-folclorice.
 Acestui ansamblu extraordinar de monumente romanesti li se adauga gospodariile si monumentele apartinand minoritatilor nationale ilustrand identitatea culturala a fiecareia.
 In anul 2002 s-a dat in folosinta o casa cu doua incaperi construita de Asociatia fostilor deportati in Baragan pentru a ilustra tipul de constructii ridicat in Campia Baraganului de deportatii banateni din vara anului 1951.
 Muzeul Satului Banatean pune la dispozitia vizitatorilor numeroase servicii: ghidaj specializat, stand de obiecte de arta populara, spectacole si festivaluri etnofolclorice, expozitii temporare si targuri de mesteri populari, devenind locul preferat de agrement al timisorenilor in perioada estivala.